Vanavond komen de bijen in de Cremertuin! Ze zitten in een houten kast. Deze staat vanaf ingang gezien links in de hoek achter de Tiny Forest. Chantal van Tatenhove is de imker.

Instrueer je kinderen

We vragen alle ouders hun kinderen te instrueren en samen naar de bijenhoek lopen om de grenzen aan te geven. Het is HEEEL belangrijk om rustig te blijven bij de bijen. NIET zwaaien en wild bewegen als je over de heg kijkt. Als er een bij op je af komt vliegen rustig blijven en wil de bij op je landen dan heel rustig weg vegen of misschien mag ze wel op je jas landen en wegvliegen? Waar ouders rekening mee moeten houden dat bijen niet houden van deodorant, parfum of sterke shampoo of haargel.

Wat moet je doe als je gestoken wordt?

Als je gestoken wordt is er 1 belangrijke regel: krab de angel eruit, blijf rustig en vertel anderen dat je gestoken bent. Meestal krijg je een zwelling, maar het is belangrijk om in de gaten te houden dat je niet heftiger reageert, blijf dus in de buurt van je gezin/vrienden. Als Chantal in de tuin is, meld je dan bij haar. De angel nooit met duim en wijsvinger of met een pincet verwijderen om te voorkomen dat de gifblaas wordt leeg gedrukt.De Cremertuin heeft een protocol “wat te doen bij een bijensteek”, dat vind je hier:
https://www.bijenhouders.nl/?/bijensteek-protocol-tekening2? . We zullen dit protocol ophangen in de pipowagen. Tevens zullen er pilletjes Cetirzine liggen voor het geval iemand gestoken is en erg veel jeuk ervaart. Dit is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel (Kruidvat) tegen jeuk. Een pijnstiller heeft weinig zin omdat de pijn van de steek kortdurend is.

Overwinteren

De bijen gaan overwinteren in de Cremertuin. Ze hebben ze al voldoende voer voor de komende winter. Ze houden geen winterslaap maar een winterrust. Het kan voorkomen dat je in de Cremertuin dode bijen gaat zien. Geen zorgen. Bijen leven in het seizoen maar 6 weken, ze zijn zo druk met nectar, stuifmeel en water halen dat hun levensduur nu eenmaal vele malen korter is dan in de winter. De bijen die nu geboren worden zullen de hele winter leven en bijdragen aan de temperatuur in de kast.
De komende periode zal er niet veel te doen of te zien zijn bij de kast. Chantal zal de leden van de Cremertuin via Facebook op de hoogte houden van de evt. werkzaamheden die ze zal uitvoeren. Als de bijen er vanavond staan dan is het niet meer toegestaan om zonder Chantal of een andere imker in de bijenhoek te komen. Mochten mensen uit de tuin eens wat dichter bij willen kijken dan heeft Chantal een extra jas met kap. Uiteraard kan dat ook met kinderen.
Chantal en het bestuur hopen dat iedereen enthousiast wordt voor de bijen en bestuivers in het algemeen. Heb je vragen? Stel ze aan Chantal. Ze neemt je graag mee in de wondere wereld van het bijenvolk. Maar het mooie voor de tuin is dat de bijen komende seizoen alle groente, fruit en bloemen in de tuin gaan bestuiven! En wie weet hebben we dan in juni wel Cremertuinhoning!