Met deze materialen en voedingstoffen maak jij een succes van jouw moestuintje
Wat heb je allemaal nodig om een succes van jouw moestuintje te maken? Behalve geduld, goede zorgen en aandacht natuurlijk. Naast onze zelfgemaakte compost vind je in de moestuin nog meer handige dingen die jou gaan helpen. Ik vertel hoe je dit allemaal gebruikt.
Compost
Compost is het allerbelangrijkste bestanddeel van een gezonde bodem. Het maakt de grond luchtig, houdt water vast in de zomer en voegt wat voedingsstoffen toe. Je vindt het in de bakken bij de trampoline (let goed op welke er al klaar is, er hangt een bordje).

Wanneer gooi je het erop?
- Over je hele lapje (een weekje of 1-2 voordat je gaat zaaien (dat kan het intrekken). Heb je alles al gezaaid? Dan gooi je er nog wat bij als de plantjes wat groter zijn.
- Tussendoor als extra bij het uitplanten van groenten die van veel compost houden zoals courgettes, kolen, aardappels, snijbiet, tomaten, pepers, spinazie, paksoi en prei)
- In de winter (om de bodem te beschermen, samen met een laag mulch).
Cacaodoppen
Cacaodoppen is een natuurlijk materiaal dat je kunt gebruiken om te mulchen. Mulchen is het aanbrengen van een laagje organisch materiaal op de bodem van jouw tuintje (eigenlijk net zoals compost). Daardoor droogt je grond minder uit, spoelen de voedingsstoffen niet weg bij heftige regenval, wordt de bodem gezonder én heb je minder last van slakken door de scherpe randjes van de doppen. Doen dus!
Je kunt het op verschillende momenten in het jaar erop gooien: aan het einde van het voorjaar (eind mei/begin juni) voordat de zomer begint. Zo hoef je minder water te geven en in de herfst (maar dan kun je ook gewoon gevallen bladeren gebruiken uit de moestuin). Daarnaast kun je het ook het hele jaar rondom de voet van uitgeplante groenten strooien om een extra barrière tegen de slakken op te werpen (bijvoorbeeld bij sla, kolen en boontjes).

Je kunt er een laagje van ongeveer 3-5 centimeter opgooien in de zomer en winter. Rondom de voet van uitgeplante groenten strooi ik het meestal wat minder dik.
Meer lezen over mulchen? Lees mijn blog ‘Wat is mulchen en waarom moet jij het toepassen’.
Algemene mest
Sommige groenten hebben genoeg aan compost en hebben geen extra mest nodig. Denk aan:
- Wortelen
- Rode bietjes
- Uien
- Radijs
- Doperwten/sugarsnaps/peultjes
- Tuinbonen
- Raapsteel
- Sla
- Rucola
- Andijvie
Wel liefhebbers van een beetje mest zijn:
- Snijbiet
- Spinazie
- Prei
- Tomaten
- Komkommers
- Pepers/Paprika
Deze groenten zijn veelvraten en kun je regelmatig mest geven:
- -Kolen (zoals boerenkool, broccoli, spruitkolen en palmkool)
- -Courgettes

Houd de hoeveelheden op de verpakking aan: overvoeren is misschien nog wel erger dan ondervoeden. Je kunt de mestkorrels van Ecostyle over je lapje gooien voordat je gaat zaaien (1-2 weken van tevoren). Hark het een beetje in. Bij de veelvraten voeg je het ook nog meerdere keren tijdens de groei toe rondom de wortels (zie verpakking). Als je daarna water geeft, trekt het eerder in.
Meer weten over bemesten? Lees mijn blog: Moestuin bemesten.
Kali
Kali staat voor kalium en sommige groenten hebben het nodig om mooie knollen, bollen en wortels te maken. Je mag de volgende groenten een handje kali geven:
- Knoflook (rond mei/juni)
- Uien (rond mei/juni)
- Aardappels (rond juni/juli)
- Paksoi (als ze gaan groeien)
- Radijsjes, worteltjes, bietjes (als er vooral veel loof is, maar geen knol of wortel)
Als je deze aanwijzingen een beetje opvolgt, zul je zien dat jouw moestuintje aardig wat oogst kan opleveren.
Succes en veel plezier met moestuinieren!
Kim Nelissen