Johann is de compostier van de Cremertuin, en hij heeft belangrijke tips en tricks om onze compost op een nog hoger niveau te krijgen:

Onkruidbeheer

Tuiniers gooien nu ongewenste plantenresten ?f op de composthoop ?f in de bosjes. Het is onduidelijk of zaden op de hoop wel of niet intact blijven. Om te voorkomen dat onkruidzaden of -wortels zich via de compost verder verspreiden over de cremertuin, kunnen we in een grote bak water onkruid verzamelen. Het onkruid mag een tijdje gaan rotten, waardoor het onschadelijk worden gemaakt. Vervolgens kunnen de verrotte planten alsnog gecomposteerd worden.

Gras maaien

Het gras moet na het maaien niet op de composthoop worden gegooid. In plaats van het op te vangen is het beter het gras op de grond te laten liggen en te ‘verhooien’. Het hooi kunnen we gebruiken om fruitbomen en -struiken te mulchen of voor de compost.

Bordjes maken

Tuiniers gooien nu alles op ??n hoop. Ik vis regelmatig ijzerdraad, plastic, AH moestuin bordjes, en ander niet afbreekbare afval uit de hoop. Los van dat er rommel ontstaat die je niet in je tuin wilt hebben, is het composteringsproces ook niet zo efficient als die zou kunnen zijn. Plantenresten drogen op, verklonten, blijven koud etc. Allerlei ongewenste zaden en wortels blijven hierin zitten.
Ik wil bordjes maken om te verhelderen hoe het werkt en wat de tuiniers waar kwijt kunnen. Ook waar ze compost kunnen pakken.

Nieuwe bekisting

Tegen het einde van het seizoen wil ik een nieuwe degelijke bekisting gaan maken die goed dicht kan en functioneel is, waardoor we er geen omkijken meer naar hebben, low-maintenance dus. Ik heb er al idee?n over maar zou het op prijs stellen als mensen meedenken.